Hur fungerar toppdomän, registrar, ns (namnserver), dns och MX/A-pekare?

toppdomänen .se tar emot förfrågan www.telekompaniet.se och skickar frågan vidare till nästa instans som heter registrar (SOA) (den som förvaltar domänen telekompaniet.se)

Registraren (SOA) skickar vidare frågan till den som tar hand om namnservern (NS)

Namnservern har i sin tur alla DNS-inställningar. ovan exempel är alltså hemsidan www.telekompaniet.se och namnservern skickar då vidare frågan till den ip-adress som angetts som A-pekare för frågan. Ex. kan  mail.telekompaniet.se ligga på en annan ip-adress och MX-pekaren för mail peka på en tredje plats. Ett litet företag har typiskt 2-5 st DNS-poster och ett större 10-20 st.

Ofta är det mer krångel än mervärde att sprida ut ovan på olika ställen. Dvs. Registrar, namnserver, dns och webhotell ligger ofta på samma ställe.

För att få lite rätsida på det där kan ni enkelt skriva in domänen i fråga på https://mxtoolbox.com/SuperTool.aspx?  och välja "WHOIS" för att få reda på registrar och namnserver. "DNS LOOKUP" ger ip-adressen till webhotellet. Klipper man och klistrar den och gör "WHOIS" på ip-adressen får man se ägaren till webhotellet. "MX LOOKUP" ger den som har hand om mailen.

MXtoolbox är "avancerat" och ger många alternativ att söka fram och tillbaka. Vill ni enkelt och snabbt se allt det viktigaste så kan ni istället använda http://network-tools.com/nslook/

Om du själv inte riktigt vet vem som har tillgång till er DNS för att göra ändringar så får ni enklast tag på de som har hand om er mailserver eller webserver. (alltså mail eller hemsida) om de inte direkt kan svara på frågan kan de iallfall ta reda på vem som visste det den dagen de satte upp tjänsten åt er från början.

Ovan är för att göra saker och ting själva, vill ni ha hjälp så tveka inte att kontakta vår kundtjänst.