Kontroll av vad som förbrukar mobilsurfet.

Med små medel kan man säkerställa att inte mobilen använder data i bakgrunden så den är förbrukad när man behöver den.

Till alla operativ finns appar som tycker sig vara smartare, vilket de är för många men det finns väl fungerande funktioner i telefonernas eget operativsystem.

Alla uppdateringar och bilder som ska upp i molnet, backupper, allt som kräver mycket dataanvändning, ska Ni naturligtvis bara låta mobilen utföra när Ni kommit till ett WiFi.

Iphone:

Gå till "inställningar" -> "Mobilnät"

Om du nu rullar ner kan du se MOBILDATANAVÄNDNING under mätperioden efter det kan du se hur mycket var och en av apparna förbrukat, på samma ställe kan du ta bort mobilsurfanvändning.

Tips! De appar du aldrig använder kan du ju helt förbjuda att använda surfet över huvud taget.

En stor surftjuv kan vara App Store, så den kan man slå av och bara låta vara aktiv då man är ansluten till WiFi.

Android:

Gå till "Inställningar" "anslutning" och  dataanvändning " där ser du hur mycket som är förbrukat under perioden.

Dataspararen är i detta fall "AV" vilket betyder att du inte låter appar använda mobilsurfet i bakgrunden.

användning av mobildata"

Visar hur mycket var och en av apparna som använder mobilsurfet. Klickar du på en storförbrukande app, eller en app du inte använder, kan du individuellt för appar välja om du vill godkänna att de använder mobildata i bakgrunden.

Windows

Under inställningar ->

Nätverk och trådöst ->  kan du se förhållandet WiFi och mobildata.

Datanvändning kan du kontrollera och begränsa data via de länkar som finns på sidan.